top of page

Mijn 5 tips om goed de winter door te komen.


Sommige mensen zweren bij de kraakheldere vrieskou en sneeuw. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt meer een tropenmeisje ben. Vooral mijn energiepijl daalt in de winter. Maar daar kan je, met wat kleine aanpassingen wat aan doen.

1. Pas je voeding aan

Nuttig meer warme maaltijden in de winter. Vervang je yogurt met muesli met pap in de ochtend. Maak voor de lunch een lekker soep van groentes. ’s Avonds hoef je dan alleen nog een kleine warme hapje en kan je vroeg naar je bed.

2. Eet minder

En hoewel ons lichaam in de winter de neiging heeft meer te eten om zo een beschermend vetlaagje op te bouwen is het verstandiger om juist wat minder te eten! Zo hoeft je maag niet alle energie naar zich toe te trekken om de boel te verteren. En hou jij energie over om de kou te trotseren. Overigens....ik heb een geweldige healthhack die je meer energie geeft dan je ooit hebt gehad. Lees er meer over hier.

3. Meer slapen

Slaap meer en keer naar binnen. Wij kunnen niet als sommige dieren in een winterslaap vervallen. Maar meer tijd onder je dekbed is zeker aan te raden in de winter. Dit is, vooral voor ons vrouwen, namelijk een periode van loslaten, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Het winterseizoen is een tijd om de batterij weer helemaal op te laden en nieuwe plannen te smeden die we in het voorjaar weer tot bloei kunnen laten komen. Echt goed slapen doe je met deze tips overigens!

4. Lichtbaden

Voedt jezelf met daglicht of een daglichtlamp. Het licht (van de zon) is essentieel voor het wel en wee van onze stemming en ons energiepijl. Vooral in de donkere winterdagen dus extra veel aandacht voor natuurlijk daglicht. Elke dag even een half uurtje in de buitenlucht helpt echt! Maar je kan het ook rigoureuzer aanpakken en een daglichtlamp kopen. Of af en toe een zonnebankje (wel met mate en een veilige stand!).

5. Warme voeten en warm hoofd

Hou je hoofd en vooral je voeten warm. De meeste warmte verlies je vanuit je hoofd. Een goede muts of hoed is dan echt een lifesaver. Op zo'n dag waarop ik het gewoon binnen ook niet warm krijg zet ik mijn muts zelfs binnen op. Als je koude voeten hebt ben je extra vatbaar voor kwaaltjes zoals verkoudheid en griep. Want in je voeten komen allemaal meridianen samen die in directe verbinding staan met je hele lijf, vooral je organen. Tip; voor het slapen een warm voetenbad (met magnesiumvlokken). Dan zijn je voeten lekker warm en slaap je als een roos.


6. Beweeg al je spieren

Een no brainer natuurlijk: bewegen. De beste aanpak als je het koud hebt omdat de wrijving van je spieren bij beweging letterlijk warmte genereert, Maar je haalt er nog meer uit als je al je 650 spieren van je lichaam in 1 workout aan het werk zet. Zo komen de verbrandingscellen van je lichaam, je mitochondriën, allemaal in een keer weer in actie. Spiercellen van spieren die je normaal niet zo vaak gebruikt, komen zo uit hun ruststand zodat je lijf nog meer kan verbranden wat dan weer voor warmte zorgt. Een van de beste workout die in 1 lesuur geen spier wordt overslaat is Essentrics. De beste workout die echt een beroep op een groot slapend potentieel van oventjes die gewoon voorhanden zijn in je eigen lichaam.


Wil jij naar aanleiding van dit verhaal kennismaken met Essentrics? De fijne workout die zorgt voor een warm lijf gedurende de winter. In onze Essentrics studio kan je deze veelzijdige workout komen ervaren tijdens drie Essentrics groepslessen die je afsluit met een persoonlijk intakegesprek. Dit introductietraject is niet alleen heel waardevol omdat je kennismaakt met ons maar ook omdat je echt inzicht krijgt in wat de beste manier van bewegen is voor jouw specifiek. Neem contact met ons op als je hier graag voor wilt aanmelden.

Ik zeg: Laat maar komen die winter!

bottom of page