Op gewicht blijven in december


Je kent het wel. Dat je jezelf in december nog even lekker laat gaan. Je neemt dat handje pepernoten gewoon nu nog even wel. En je schenkt vrolijk dat glas wijn nu gewoon nog even vol. Na oud en nieuw moeten we dan van onszelf weer normaal gaan doen en de boel 'opstrakken'. Maar waarom begin je niet gewoon nu al met de aanpassing van een paar kleine dingen? Dan heb je niet zoveel in te halen in januari. Want een valse start, van een lijf dat te vol is vertraagt je resultaten en dat motiveert natuurlijk niet. Wat kan je nu al doen?


Tip 1

Blijf juist bewegen! Vaak als we het druk hebben wordt juist bewegen gedelete in onze agenda. Maar in tijden van drukte en stress is het essentieel dat je uit je hoofd en in je lichaam treedt. Juist nu moet je ruimte creëren in je lijf opdat de ruimte in je mind volgt. Dus: Juist bewegen is vooruitgang. En hoe kan je dat doen? Door bijvoorbeeld wandelen in je dagschema te zetten. een half uur per dag is vaak al voldoende om je hele metabolisme beter te doen laten functioneren.


Tip 2

Intermitting vasten. Ik ben daar echt een enorme fan van. Te meer omdat ontbijt niet echt mijn favoriete maaltijd is. Eigenlijk is deze methode van vasten een oud geheim om je lichaam te laten herstellen. Wat je (in een notendop) veranderd is; in plaats van 16 uur per dag te eten en 8 uur niet. Nu in een periode van 8 uur eten en je lichaam 16 uur rust geven. Deze periode van rust noemen we vasten. Als er geen voeding meer in je lichaam komt, gaat het op zoek naar een andere bron van energie. Je lichaam schakelt over op de vetverbranding. Het zet je vet om in energie. Je kan de periode van niet eten rustig opbouwen. Als je om 19.00 uur je laatste maaltijd neemt kan je dus wachten met de eerstvolgende maaltijd tot 7.00 uur 's ochtend. Dan heb je al een periode van 12 uur gevast. Deze periode kan je langzaam uitbreiden tot 16 uur vasten. Informeer jezelf wel eerst goed voor je hieraan begint. Er is zeer veel informatie te vinden op you tube en via google. Deze van de foodsisters is lekker compleet.


Tip 3

Let er in december extra goed op dat je voldoende slaapt. Per uur dat je minder dan acht uur slaapt, schijn je 5 procent minder leptine en 5 procent méér ghreline aan te maken. Concreet betekent dit dat je eetlust ook met ongeveer 5 procent toeneemt. En in een maand als december is dat natuurlijk levensgevaarlijk… Wat helpt om beter te gaan slapen zijn mijn slaaphacks die je hier kan vinden.


Dus als je met deze relatief kleine aanpassingen nu al begint kan je lachend december door en kan je in januari weer lekker normaal gan doen zonder dat dat frustreert.


Happy Holidays


Cheers!

Fleur