top of page

Zo blijf je vitaal tijdens en na je zwangerschap.


vitaliteit en zwangerschap met Essentrics

Je lichaam verandert als je zwanger bent, dus ook de manier waarop je je kunt bewegen. Wil je zo lang mogelijk blijven bewegen en na de bevalling weer zo snel mogelijk terug naar de beste versie van je lijf? Dat kan (echt!). Want geloof me, een vitale zwangerschapstijd is voor iedereen weggelegd. Hoe? Dat lees je hieronder.

Go with the flow

Al aan het begin van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Dat betekent dat weefsels, pezen en spieren wat slapper en weker worden. Dit is uiteindelijk nodig in het bekken om je baby door het geboorte kanaal te laten gaan - met strakke stramme weefsels kan dat nu eenmaal niet. Dit proces start bij elke zwangere vrouw, hoe fit, sterk of flexibel je ook bent. Verzet je er niet tegen maar go with the flow. Het ‘zachter’ worden als moeder is letterlijk begonnen…

Neem direct actie bij pijn

Door het verzachten (verzwakken) van weefsel kunnen ook oude blessures de kop weer opsteken. Dan begin je pijn te ervaren. Bijvoorbeeld in de bekkengordel of in een ander lichaamsdeel dat al eerder een zwakke plek was. Denk niet: ‘Nou ja, dit hoort er nu eenmaal bij’ maar onderneem direct actie! Want pijn en ongemak hoort in principe niet bij zwangerschap, al denken vrouwen dat wel vaak. Ik adviseer altijd om meteen een goede fysiotherapeut te bezoeken om de pijnklachten te behandelen.

Pas je workout aan

Het is erg belangrijk voor zwangere vrouwen om actief te blijven, ondanks de onvermijdelijke instabiliteit. En met de wetenschap dat het alleen je weefsels zijn die slapper zijn geworden, kun je je workout heel makkelijk aanpassen en blijven bewegen. Door de juiste beweging, kun je zelfs veel klachten voorkomen. Zo is trainen met bekkengordelpijn* nog heel goed mogelijk zolang je bepaalde bewegingen tijdens de training maar vermijd, te weten:

• op één been staan

• diepe lunges

• rennen en springen

• kruising van je benen

• gedraaid zitten

• langdurig zitten of staan en zware gewichten tillen

• zware voorwerpen duwen

• gewichten in slechts één hand dragen

Ontzwangeren met beleid

Zes weken na de bevalling mag je weer gaan bewegen. Hoera! Maar nu ook weer: op de juiste manier. Ga niet vol aan de slag in de sportschool, maar gun je lichaam een mildere wake-up call. Bijvoorbeeld in een speciaal voor zwangeren ingerichte training. Een zeer effectieve training is Essentrics ‘tijdens en na de bevalling'. Boordevol informatie over hoe je veilig fit blijft tijdens je gehele zwangerschap en tips hoe om te gaan met zwangerschapsongemakken, zoals spierkrampen en moeite met lopen. De respectvolle en effectieve oefeningen houden je in conditie. En je zult merken dat je na de bevalling eerder herstelt en sneller je oude vorm weer terugkrijgt.

Nu is jouw tijd voor Essentrics Ben je zwanger of net bevallen? Dan is dit het moment om Essentrics uit te proberen. Deze les staat vanaf 8 oktober 2019 op de wekelijkse agenda van studio Flowbyfleur in Haarlem. Dé Essentrics studio in Haarlem. Essentrics docente Maaike Kuipers is geschoold oefentherapeut mensendieck en verzorgt momenteel ook de zwangerschapslessen in het OLVG te Amsterdam. Zij combineert haar jarenlange ervaring met zwangere vrouwen met haar kennis over de Essentrics in deze workout.

Probeer de training uit tijdens een introductie traject waarin we 3 lessen combineren met een persoonlijke intake. Zodat jij op maat kan gaan trainen. Om zo soepel mogelijk je zwangerschap door te komen en daarna supersnel terug te keren naar de beste versie van je lichaam.

Wij kijken ernaar uit om tijdens deze bijzondere periode met je te mogen werken!

*De professionals die met bekkengordelpijn werken, kiezen voor ‘bekkengordelpijn’ in plaats van het woord ‘bekkeninstabiliteit’ omdat het klinkt als een negatieve 'ziekte’ waarbij het bekken uit elkaar kan vallen (wat helemaal niet gebeurt). En daar sluit ik mij helemaal bij aan.


bottom of page