Vriendelijk bewegen maakt gelukkig

Waarom je echt blij wordt van Essentrics trainingVriendelijk bewegen maakt gelukkig


Dat beweging helpt om het gelukshormoon endorfine aan te maken weten we ondertussen allemaal. Maar het lijkt alsof de Essentrics methode in het bijzonder echt bijdraagt aan het loslaten van stress en het significant verbeteren van je humeur. Hoe dat komt? Collega Essentrics docent Betty Nguyen uit new York schreef er een blog over. Ik heb voor jou de belangrijkste ‘take aways’ uit deze blog gehaald en vertaald. Lees je mee?


Essentrics en emoties hebben heel wat met elkaar gemeen.

De eerste voor de hand liggende reden is: ontspanning. We hebben allemaal wel eens stress en angst ervaren. Onze spieren en het hele lichaam trekken dan samen en spannen zich aan om ons voor te bereiden op vechten/vluchten.

De Essentrics methode gebruikt ontspanning om het lichaam de mogelijkheid te geven zich te ontdoen van overtollige stress. Deze ontspanning wordt gevonden in:

- Bewegen met matige snelheid.

- Het gebruik van professionele technieken zoals PNF een techniek uit de fysiotherapie waarbij je aanspant, ontspant en stretcht.

- De lichaamseigenheid van de bewegingen, waardoor de hersenen een continu signaal van veiligheid ervaren dat het lichaam ertoe in staat stelt, te ontspannen.

- Het veelvuldig gebruik maken van diepe ademhaling.


Het etymologische verband tussen essentrische training en emotie.

"Essentrisch" betekent letterlijk "weg van het centrum". "Emotie" betekent energie die in beweging komt. Net als emoties willen essentrische bewegingen weg van het centrum. Ze zoeken een weg door het lichaam naar buiten. Het verlengen en strekken van spieren en bindweefsel geleidt en vergemakkelijkt het loslaten van emotionele lading. Waar dat zich ook bevindt in het lichaam. Daarom moet het hele lichaam worden aangesproken, van top tot teen, zoals altijd wordt gedaan in Essentrics.


Fake it till you make it!

Door onze spierbewegingen te beheersen kunnen we onze emoties reguleren. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om je depressief te voelen als je rechtop loopt. Door een open, rechtopstaande houding te creëren door het gebruik van je spierpak kan je je stemming dus manipuleren.


Een hulpmiddel, zo niet een oplossing

Bovenstaande suggereert dat essentrische bewegingen fysieke stress helpt te verlichten, waardoor er meer mentale en fysieke capaciteit ontstaat om de grondoorzaken aan te pakken. Daarom herstelt Essentrics naast de endorfine aanmaak en het euforische gevoel dat alle oefeningen en sporten genereren, ook een gevoel van rust en balans. Dat maakt het een zeer efficiënte training om stress te verlagen!


Met dank aan Betty Nguyen. Klik hier om haar uitgebreide blog te lezen in het Engels.


Wil jij naar aanleiding van dit verhaal kennismaken met Essentrics? Een heerlijke fijne workout die zorgt voor een heel goed humeur. Misschien is ons persoonlijke introductietraject dan iets voor jou. In onze Essentrics studio kan je alle voorwaarden voor fijne beweging echt komen ervaren tijdens de drie Essentrics groepslessen die je afsluit met een persoonlijk intakegesprek. Dit traject is niet alleen heel waardevol omdat je kennismaakt met onze fijne manier van bewegen maar ook omdat je echt inzicht krijgt in wat de beste manier van bewegen is voor jouw specifiek. Neem contact met ons op als je hier graag voor wilt aanmelden.