top of page

Elegant ouder worden: Jouw gids voor soepel bewegen na 50.

Beweeg slim, voel je jong, en omarm de kracht van zachte beweging.


Stramme bewegingen en gebrek aan energie bij ouderen tonen de veroudering en onderstrepen het belang van juist en soepel bewegen na je 50ste. Een cruciale factor voor een vitaal leven en elegant oud worden.


Tijdens mijn verblijf op het Spaanse eiland Fuerteventura onlangs kreeg ik opeens wel heel duidelijk gespiegeld waarom ik doe wat ik doe. Mijn lief en ik hadden ‘niet bewust’ een hotel uitgekozen waar we met onze aanwezigheid elke dag de gemiddelde leeftijd met vele jaren naar beneden trokken. Te midden van een hotel vol Duitse gasten viel op hoe gebrek aan levenslust en vitaliteit hun dag domineerde. Hun stramme bewegingen en gebrek aan energie maakten me bewust van het belang van juiste beweging om veroudering te voorkomen. Het lichaam is een spiegel van je levensstijl, en de keuze voor beweging is cruciaal.


Anyway ‘stay with me’, ik ga ergens naartoe met dit verhaal. Wat me werkelijk raakte, was het gebrek aan levensvreugde, flexibiliteit en vitaliteit dat duidelijk zichtbaar was bij velen van hen. "Ze bewegen moeizaam en lijken maar niet vooruit te komen" , zo merkte mijn partner ook ietwat ongemakkelijk op. Onderling verbonden door leeftijd en nationaliteit, leken de hotelgasten te worden gekenmerkt door overgewicht en beperkte mobiliteit. Een spiegel die me confronteerde... het idee van zo oud worden is wellicht mijn grootste angst.
Stramme bewegingen en gebrek aan flexibiliteit en energie onderstrepen het belang van juiste beweging ter voorkoming van veroudering. Een cruciale factor voor een vitaal leven na je 50ste.Maar eerlijk is eerlijk een hele week in deze ‘inspirerende’ omgeving liet me opnieuw realiseren dat ons lichaam een nauwkeurige afspiegeling is van onze levensstijl. Een cruciaal element daarin is regelmatige beweging. Zonder onze wekelijkse dosis kracht-, conditie- en flexibiliteitstraining neemt onze vitaliteit na een bepaalde leeftijd snel af. Gedurende de week dat ik daar was, merkte ik op dat deze mensen nauwelijks bewogen, althans niet gedurende die week. Misschien deden ze dat stiekem in hun kamers. Want ik was de enige die dagelijks bij het zwembad (ja, inderdaad opvallend en enigszins theatraal) zorgde voor een flinke oppepper in de beoordelingen van het terras en het entertainment van het hotel.

Dood gaan we allemaal, da's een zekerheidje. Maar mijn wens is om dat te doen met een zo jeugdig en soepel mogelijk lichaam. Beperkt worden in je dagelijkse activiteiten? Leven in een lichaam dat niet meer gehoorzaamt aan jouw wensen? Als ik er iets aan kan doen, dan zeg ik nee, dank je. Een elegant en soepel ouder worden? Absoluut, dat is mijn streven. Door mijn wekelijkse interactie met talloze mensen en hun lichamen, besef ik dat ik niet de enige ben met deze wens. Bovendien is het inmiddels gemeenschappelijke kennis dat je dit grotendeels zelf in de hand hebt door regelmatig en doelgericht te bewegen. Na deze 'inspirerende' vakantie heb ik wat krachtige herinneringen op een rijtje gezet, als een soort reflectie, in de strijd tegen het zombieschap en de kromloperij.

'Waarom is vooral juist en soepel bewegen zo ontzettend belangrijk is

als je elegant en vitaal oud wilt worden.'Het belang van lichaamshydratatie

Naarmate we ouder worden, neemt de hydratatie van ons lichaam af. Ongeveer 70% van ons lichaam bestaat uit vocht, maar dit percentage daalt na ons veertigste levensjaar. De meest doeltreffende en misschien wel enige manier om dit proces te vertragen, is door ons lichaamssysteem op de juiste manier in beweging te brengen.


Denk aan het stimuleren van het lymfesysteem, dat verantwoordelijk is voor het afvoeren van afvalstoffen. Bij een uitgedroogd lymfesysteem kunnen toxische stoffen zich ophopen in ons lichaam. Een slechte doorstroming van lymfevocht resulteert ook vaak in een stijf gevoel bij het opstaan, iets wat we allemaal wel herkennen.


En laten we niet vergeten hoe essentieel het is om ons bindweefsel goed gehydrateerd te houden. Hier komt weer een specifieke bewegingsbenadering bij kijken. Het is namelijk niet de bedoeling dat we alle vocht uit ons weefsel persen door overmatige krachtsinspanning of verkeerd belasten.


Vernieuwing van cellen bij gebruik

Rond ons vijfendertigste stoppen cellen die niet worden gebruikt met zich vernieuwen en vervangen; ze sterven af. Als we eenzijdig bewegen (bijvoorbeeld veel wandelen maar geen aandacht besteden aan het bovenlichaam), heeft dat effect op de spiercellen die we minder gebruiken. Denk ook aan de kleine spiertjes tussen je ribben en de verzameling minuscule spieren die je ruggenwervel ondersteunen. Als we geen beroep doen op hun functionaliteit, met andere woorden, als we ze niet voldoende bewegen, gaan deze spiercellen in zowel kracht als aantal achteruit. En raad eens wat er gebeurt als we spiercellen verliezen? We verliezen daarmee ook de krachtbron van onze levensenergie. Spiercellen verbranden namelijk energie, wat ons de vitaliteit geeft om te handelen. Hoe minder spiercellen aan deze verbranding bijdragen, hoe minder energie we hebben. In onze strijd tegen veroudering is het dus van belang om minstens twee keer per week al onze 650 spieren te gebruiken. Zo behouden we de celvernieuwing van ons volledige spiersysteem.

Versterk je lichaamsbewustzijn met bewuste beweging

De juiste beweging en begeleiding zorgen ervoor dat we beter verbinding maken met ons lichaam. Begrip van ons lichaam, hoe het functioneert, en het vermogen om echt te voelen wat er in ons lichaam gebeurt, versterken deze verbinding. Je traint als het ware je lichaamsbewustzijn-spier. Wanneer deze spier is ontwikkeld, zijn we veel beter in staat om naar ons lichaam te luisteren. Als ons lichaam bijvoorbeeld aangeeft dat het rust, voedzaam eten of meer slaap nodig heeft, herkennen we dat sneller en kunnen we erop reageren om ons lichaam beter te laten herstellen.


Van moeten naar willen

De juiste manier van bewegen brengt plezier en vreugde met zich mee. Als we iets doen omdat we het leuk vinden, zullen we het sneller blijven doen. Sterker nog; je gaat er naar uitkijken. Op die manier verandert 'moeten' plotseling in 'willen'. Dit intrinsieke verlangen past veel beter bij een gelukkig en bevredigend leven. Hiermee bedoel ik niet dat beweging niet noodzakelijk is als we er geen zin in hebben... nee, bewegen is een must... dat staat buiten kijf. Ons lichaam is immers ontworpen om te bewegen. Maar de vorm van beweging kunnen we zelf kiezen. Kies iets dat bij jou en je lichaam past, in welke omgeving je wilt bewegen, met wie je dat wilt doen en met welk doel voor ogen. Op deze manier schenken we onszelf plezier en kunnen we onze inzet volhouden.

Enfin, dit zijn de inzichten die ik graag wilde delen na onze winterbreak op Fuerteventura. Het toont aan dat een schijnbaar inspiratieloze omgeving wel degelijk kan leiden tot motivatie en inspiratie. En trouwens... de vakantie was geweldig! Ik voel me boordevol levensenergie, misschien zelfs meer dan normaal, omdat ik nu meer dan ooit weet wat ik wil bereiken.

Nieuwsgierig Geworden? Ervaar Zelf de Kracht van Bewuste Beweging!

Heeft dit verhaal je nieuwsgierig gemaakt? Ben je benieuwd naar de positieve invloed van juiste beweging op jouw vitaliteit en welzijn? Wij nodigen je uit om zelf te ontdekken wat 'soepel bewegen' voor jou kan betekenen.


Na deze inspirerende reis op Fuerteventura, waar ik zo duidelijk besefte waarom ik me inzet voor bewuste beweging, wil ik jou ook uitnodigen om deze kracht gelijk zelf te ervaren. Dus ik heb onze gratis mini workout voor je klaar gezet. Kijk gelijk even en start jouw reis naar souplesse en slimme beweging. De gratis mini workout vind je via deze link!Comments


bottom of page