top of page

Soepel ouder worden. Het kan!

Lees waarom de juiste bewegen daarvoor kan zorgen...


Essentrics helpt bij soepel oud worden.


Tijdens mijn verblijf op het Spaanse eiland Fuerteventura onlangs kreeg ik opeens wel heel duidelijk gespiegeld waarom ik doe wat ik doe. Mijn lief en ik hadden ‘niet bewust’ een hotel uitgekozen waar we met onze aanwezigheid elke dag de gemiddelde leeftijd met vele jaren naar beneden trokken. En alsof dat nog niet erg genoeg was; wij waren de enige Nederlanders. Wat op zich totaal geen punt is natuurlijk, ware het niet dat de bezetting van het hotel voor 99,9 % (de overige 0,01 % dat waren wij dus) uit Duitsers bestond.


Anyway ‘stay with me’, ik ga ergens naartoe met dit verhaal. Want waar ik echt licht paniekerig van werd, was het gebrek aan levenslust en levensenergie bij velen van hen. "Ze waggelen allemaal en lijken niet vooruit te branden." Aldus mijn lief die er ook wat ongemakkelijk van werd. Naast hun leeftijd en nationaliteit verenigden de hotelgasten zich door overgewicht en bewegingsrestrictie. Tjonge jonge…wat een spiegel…zo oud worden is zo ongeveer mijn grootste nachtmerrie.

Maar eerlijk is eerlijk een hele week in deze ‘inspirerende’ omgeving deed me maar weer eens beseffen dat je lichaam echt een afspiegeling is van je leefstijl. En een belangrijk component daarvan is natuurlijk frequente beweging. Zonder je wekelijkse porties kracht, conditie en flexibiliteit-training gaat het snel bergafwaarts met je vitaliteit na een bepaalde leeftijd. En deze mensen bewogen geen van allen, tenminste niet in de week dat ik er was. Of ze deden dat verstopt in hun kamer. Want ik was de enige die dagelijks bij het zwembad (ja inderdaad heel erg aanwezig en theatraal ) het terras en het entertainment van het hotel een flinke kijkcijfer boost gaf.

Dood gaan we allemaal, da's een zekerheidje, maar mijn verlangen is dat te doen in een zo jong mogelijk lichaam. Beperkt worden in je dagelijkse doen en laten? Leven in een lijf wat niet meer doet wat jij graag wilt? Als ik het kan verhelpen; nee dank je. Elegant en soepel oud worden? Ja, heel graag. En omdat ik wekelijks met zoveel mensen werk aan het lijf weet ik dat ik niet de enige ben met dat verlangen. En dat je dat voor een groot deel zelf in de hand hebt door juist en regelmatige te bewegen, lijkt me inmiddels 'common knowledge'. Dus heb ik, als overpeinzing na deze 'inspirerende' vakantie, nog even een paar rake reminders op een rijtje gezet in de strijd tegen het zombieschap en de kromloperij.

Waarom is vooral juist bewegen zo ontzettend belangrijk is als je elegant en soepel oud wilt worden?


Het hydrateren van je lichaam

Als je ouder wordt, droogt je lichaam uit. We bestaan voor zo'n 70% uit vocht. En dat percentage schiet omlaag als je de 40 bent gepasseerd. De enige echt effectieve manier om dat proces te vertragen is het op de goede manier bewegen van al je lichaamssystemen. Denk bijvoorbeeld aan het boosten van je lymfesysteem. Dit vloeibare systeem zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. En als dat systeem uitdroogt, blijven toxische stoffen vaker achter in je lichaam. Slecht stromend lymfevocht zorgt ook oor dat stramme gevoel als je opstaat, wat we allemaal wel kennen.

En wat dacht je van het optimaal gehydrateerd houden van je bindweefsel. Dit vergt ook weer een specifieke manier van bewegen. Je wil immers niet dat je juist al het vocht uit je weefsels wringt door te veel krachtsinspanning of een verkeerde manier van belasten.


Je cellen vernieuwen zich alleen als je ze gebruikt

Zo rond je 35ste stoppen de cellen die je niet gebruikt met hun vernieuwing en hun vervanging. Ze sterven af. Als je eenzijdig beweegt (je wandelt bijvoorbeeld veel maar doet niks met je bovenlichaam) betekent dat het afsterven van spiercelen die je minder gebruikt. En wat te denken van alle kleine spiertjes tussen je ribben en het arsenaal aan minuscule spieren dat je ruggenwervel bijeen houden? Als je geen of minder aanspraak doet op hun functionaliteit, lees; je beweegt ze niet genoeg, gaan ook deze spiercellen in conditie en aantal achteruit. En weet je wat er gebeurt als je spiercellen verliest? Dan verlies je de generators van levensenergie. Spiercellen verbranden immers en dat geeft jouw je energie om dingen te doen. Hoe minder spiercellen aan die verbranding deelnemen, hoe minder energie je hebt. In de strijd tegen veroudering wil je dus (tenminste 2 keer per week) al je 650 spieren gebruiken. Zo zorg je dat de celvernieuwing van je hele spiersysteem niet verloren gaat.

Door mindfull bewegen krijg je meer bewustzijn op je lichaam

De juiste beweging en begeleiding zal ervoor zorgen dat je meer landt in je lijf. Kennis over je lichaam, hoe het werkt, en in staat zijn je lichaam echt te voelen, zorgen ervoor dat de verbinding met je lichaam sterker wordt. Je traint je lichaamsbewustzijn-spier. Als deze spier is ontwikkeld, ben je veel beter in staat om echt te luisteren naar je lichaam. Als het bijvoorbeeld aangeeft rust, goede voeding of meer slaap nodig te hebben, merk je dat sneller op, kan je daar naar handelen zodat je lichaam zich beter kan herstellen.


Niet moeten maar willen

Als je op de juiste manier beweegt brengt dit je plezier en vreugde. En als je iets doet omdat je het leuk vindt zal je het sneller weer doen. Sterker nog; je gaat er naar uitkijken. Dan wordt 'moeten' ineens 'willen'. En dat is een hele anderen intrinsieke motivatie die veel beter past bij een gelukkig en vervuld leven. Daar bedoel ik niet mee dat je niet hoeft te bewegen als je dat niet wilt…nee, bewegen moet…punt. Daar is ons lichaam immers voor gemaakt. Maar de vorm van bewegen kan je wel zelf bepalen. Kies iets uit wat past bij jou en je lichaam. In welke omgeving je graag wilt bewegen, met wie en met welk doel. Dan schenkt het je plezier en hou je het vol.

Enfin, dat waren de inzichten die ik na onze winterbreak op Fuerteventura met jullie wilde delen. Zo zie je maar hoe een ogenschijnlijk inspiratieloze omgeving toch kan zorgen voor heel veel motivatie en inspiratie. Enne…de vakantie was heerlijk hoor! Ik voel me vol levensenergie, misschien nog wel meer dan anders omdat ik eens te meer zeker weet hoe ik het graag wel wil.

Wil jij naar aanleiding van dit verhaal op zoek naar de juiste manier van bewegen voor jou? Een die echt past bij jouw leven en je lichaam? Als je gaat bewegen en je lichaam (weer) gaat gebruiken waar het voor is bedoeld, is het belangrijk om eerst na te gaan welke vorm van beweging je nu het beste past. Dat kan je makkelijk testen met onze neurale test. Deze speciaal ontwikkelde test geeft jouw inzicht over welke vorm van bewegen het beste past bij de conditie van jouw centrale zenuwstelsel. Dat is echt krachtige informatie waar je vervolgens iets mee kan! Doe de test en maak een succes van jou tocht naar soepel e elegant oud worden. Test nu welke beweging bij jou past.

bottom of page