top of page

Nek klachten te lijf


Vaak zijn vragen van klanten zo waardevol dat iedereen er wat aan heeft. Vandaar dat ik er zo nu en dan een deel met jullie. Deze keer: Waarom krijg ik last van mijn nek tijdens de arm-oefeningen bij een Essentrics training?

Ten eerste omdat Essentrisch trainen (lees; verlengen en versterken) gewoon best zwaar en niet alledaags is. Je maakt je armspieren eerst lang en dan lift je het gewicht van je eigen arm. En een arm weegt 6,5% van je lichaamsgewicht. Dat is dus best een gewicht wat je lift in verlengde staat. Dus, tip 1, ga je voor het eerst arm oefeningen doen volgens de Essentrics methode. Doe dit dan op 50% van je kracht en schud regelmatig je armspieren los tijdens de oefening. We willen de sensorische informatie naar je hersenenen namelijk veilig en vriendelijk houden om nog meer nekspanning te voorkomen!

Ten tweede is er een hele grote groep mensen die zichzelf hebben aangeleerd voor alles hun nekspieren te gebruiken. En dan vooral het bovenste gedeelte ervan. De nekspier, mooier gezegd 'trapezius', heeft de neiging om onmiddellijk te hulp te schieten bij stress en een verkeerde houding. Je herkent dit vast als je zo iemand bent: Bij het minste of geringste heb je last van je nek of voel je spanning in dat gebied. Je kan het ook testen door je armen naar je oren te liften en goed te kijken of je schouders direct meebewegen naar boven. Als ze dat gelijk doe weet je zeker dat je en overijverige trapezius spier hebt. Het goede nieuws is dat je dit vastgeroeste patroon ook weer af kunt leren. Door het laten groeien van je lichaamsbewustzijn kan je je trapezius zachtjes met pensioen sturen. En door spierisolatie toe te passen, leer je het lichaam weer om de correcte spieren te gebruiken die bedoeld zijn voor bepaalde bewegingen. Door tijdens de armoefening de focus op je armspieren te leggen en deze te isoleren van je nek voorkom je nekpijn tijdens de oefening. Zowel het bewustzijn als de spierisolatie behandelen we natuurlijk regelmatig in de les.


Maar in de persoonlijke coaching trajecten gaat het specifiek over de vraag waar jij de connectie met je lichaam bent kwijtgeraakt. Waar het bewustzijn mag groeien en welke focus je verder helpt. Benieuwd hoe dat er voor jou uit kan zien? Meld je dan nu aan voor een 'Flowscan'. Dit oriënterende telefonisch consult duurt ongeveer 30-45 minuten. In dit gesprek kom jij erachter wat jouw lijf verlangt, wat juist niet en wat er nodig is om een eventuele impasse te doorbreken. Klik hier om een afspraak te maken. Ik help je graag verder.


Lieve groet,

Fleur


bottom of page