top of page

Beachtime: net dat extra zetje voor je gezondheid. De voordelen van bewegen op het strand
Dertien jaar geleden kwam mijn droom uit: werken op het strand. Toen startte ik mijn Essentrics avontuur met de eerste groep vrouwen bij strandpaviljoen Mango's in Zandvoort. Mijn klanten noemen de strandlessen altijd mini vakanties. En ik weet waarom; op het strand bewegen geeft net dat extra beetje. Het doet iets met je. Wil je weten hoe dat komt? Lees dan verder.


Het strand is een ideale en inspirerende plek om je lichaam te trainen. De zee, het zand en de zilte lucht hebben – bewust en onbewust – een groots effect op ons. Na een training op het strand ervaar je meer dynamiek, enthousiasme, plezier, een hoger energieniveau en bevrediging dan als je regelmatig binnen sport. Naast het feit dat de fysieke inspanning dit gevoel bevordert, helpen blootstelling aan de zon en frisse lucht ook mee. Het is dan ook niet zo gek dat veel trainers hun weg vinden naar het strand waar ze met een groep of 1 op 1 gebruik maken van de ruimte en rust aan de kust. De voordelen van het bewegen op het strand op een rijtje:

De zilte zeelucht is echt gezond.

Je wordt er rustig van en slaapt beter. Wie aan de kust woont, is gezonder dan wie in het binnenland leeft, dat blijkt uit een recente studie. Wetenschappelijk is er een uitleg voor die gezonde zeelucht. In zeelucht zitten namelijk negatieve ionen. De algen in de zee komen dankzij de beweging van de zee in de lucht terecht. Al deze deeltjes ademen we in aan de kust. Ze balanceren je gemoedstoestand en je stresslevel onder andere doordat zuurstof sneller kan worden opgenomen door het lichaam. Dit houdt onze longen jong.

Naar de horizon staren.

‘Zicht op water’ of zeezicht heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Eén van de bijzonderheden aan dat zeezicht is dat het geen einde heeft. Nou ja, als het helder zicht is zie je natuurlijk wel de windmolens. Maar de horizon is oneindig en dat geeft een enorm vrijheidsgevoel. Ook komen je ogen volledig tot rust door het kleurenpallet en de oneindigheid van de zee. En je oog zenuw speelt een belangrijk rol bij stress release.

Hoor je dat?

En de mentale oppepper wordt nog meer versterkt door het geluid van de golven. Het ruisen en regelmatig aanzwellende en afnemende geluid van de golven heeft ook invloed op de hersenen. Het zorgt voor een ontspannen gevoel, wat zelfs verjonging van geest en lichaam als effect zou hebben.

Schokdempers

Op het strand is je workout ook veiliger en effectiever. Het zand vangt namelijk de schokken op wat beter is voor je gewrichten. Dit kan eventuele blessures doen voorkomen. En datzelfde zand zorgt ervoor dat je je spieren extra aan het werk zet en je ook meer calorieën verbrandt. Oefeningen op het strand kunnen uitdagend zijn , omdat de ondergrond ongelijk is. Bovendien kan het zand ook nog eens verschuiven. Je lichaam moet dus meer moeite doen om in balans te blijven, waardoor je meer calorieën verbrandt en je balansspier traint.

Vitamines

En als de zon schijnt tijdens je training, tot slot, profiteer je van een goed gedoceerd vitamine bad. Vitamine D houdt je energieniveau op peil en zorgt ervoor dat je een goed humeur behoudt; vooral in de winter is dit erg belangrijk. Door reeds 20 minuten per dag buiten te sporten, verlaag je het risico op stress, depressie en frustratie. Wel blijven smeren by the way!

Be jij nu 'aan' als het gaat om bewegen op het strand? Woon je in de buurt van Zandvoort? En zoek je een heerlijke workout die je helpt met souplesse kracht en meer energie? Je kan nog meedoen met Esssentrics@thebeach! We zien je graag op het strand?


Liefs

Fleur


FLOW BY FLEUR

Wise Movement Studio


bottom of page