Beachtime: dat extra zetje voor je gezondheid. De voordelen van bewegen op het strand


Het strand is een ideale en uitdagende plek om je lichaam te trainen. De zee, het zand en de zilte lucht hebben – bewust en onbewust – een groot effect op ons. Na een training op het strand ervaar je meer dynamiek, enthousiasme, plezier, een hoger energieniveau en bevrediging dan als je regelmatig binnen sport. Naast het feit dat de fysieke inspanning dit gevoel bevordert, helpen blootstelling aan de zon en frisse lucht ook mee. Het is dan ook niet zo gek dat veel trainers hun weg vinden naar het strand waar ze met een groep of 1 op 1 gebruik maken van de ruimte en rust aan de kust. Maar wat zijn nu echt de voordelen van het bewegen op het strand? Ik zet ze hierbij even voor je op een rijtje:

Zeelucht is gezond. Je wordt er rustig van en slaapt beter. Wie aan de kust woont, is gezonder dan wie in het binnenland leeft, dat blijkt uit een recente studie. Wetenschappelijk is er een uitleg voor die gezonde zeelucht. In zeelucht zitten namelijk negatieve ionen. De algen in de zee komen dankzij de beweging van de zee in de lucht terecht. Al deze deeltjes ademen we in aan de kust. Ze balanceren je gemoedstoestand en je stresslevel onder andere doordat zuurstof sneller kan worden opgenomen door het lichaam. Dit houdt onze longen jong.

Daarnaast heeft het ‘zicht op water’ of zeezicht een positief effect op je mentale gezondheid. Eén van de bijzonderheden aan dat zeezicht is dat het geen einde heeft. Nou ja, als het helder zicht is zie je natuurlijk wel de windmolens. Maar de horizon is oneindig en dat geeft een enorm vrijheidsgevoel.

En het gaat nog verder want het geluid van de golven zou ook invloed hebben op de hersenen en zorgen voor een zeer ontspannen gevoel, wat zelfs verjonging van geest en lichaam als effect zou hebben.

Op het strand is je workout ook veiliger en effectiever. Het zand aan de kust vangt namelijk de schokken op wat beter is voor je gewrichten. Dit kan eventuele blessures doen voorkomen. Datzelfde zand zorgt ervoor dat je je spieren extra aan het werk zet en je ook meer calorieën verbrandt. Oefeningen op het strand kunnen uitdagend zijn , omdat de ondergrond ongelijk is. Bovendien kan het zand ook nog eens verschuiven. Je lichaam moet dus meer moeite doen om in balans te blijven, waardoor je meer calorieën verbrandt en je balansspier traint.

En als de zon schijnt tijdens je training, tot slot, profiteer je van een goed gedoceerd vitamine bad. Vitamine D houdt je energieniveau op peil en zorgt ervoor dat je een goed humeur behoudt; vooral in de winter is dit erg belangrijk. Door reeds 20 minuten per dag buiten te sporten, verlaag je het risico op stress, depressie en frustratie. Wel blijven smeren met factor 50 by the way!

Sea you at the beach