6 ‘hacks’ om je slaap écht te verbeteren.


BETER EN DIEPER IN SLAAP VALLEN? ZO LUKT HET.

Beter en dieper slapen én sneller in slaap vallen? Zo lukt het!

Vroeger vond ik slapen zonde van mijn tijd. Net als Barack Obama vond ik 5 uur per nacht genoeg. Maar levend in mijn post burn-out tijdperk (5 jaar geleden ging dat natuurlijk fout…) en vele persoonlijke ontwikkelingscursussen/ervaringen verder is mijn overtuiging drastisch gewijzigd. Echt, goede kwaliteit slaap is een van de belangrijkste ingrediënten voor een gezond, fit en vitaal leven. Hier deel ik mijn slaaphacks, zodat jij ook alle benefits uit je slaapuren haalt.

METEN IS WETEN

Ik slaap gemiddeld 7,6 uur per nacht. Dat weet ik zo nauwkeurig omdat ik het dagelijks meet. Ik hou van meetbaar resultaat, temeer omdat je dan ook kan zien wat je vooruitgang is. En zien en voelen versterken elkaar. Ik meet elke nacht mijn slaapduur met mijn telefoon (op de slaapstand, dat wel, vanwege de straling). Hoe meer in diepe slaap je bent, hoe beter je lichaam zich herstelt en oplaadt. Diepe slaap is dus een geweldige tool om je welbevinden te vergroten. Hoe je je diepe slaap verbetert, daar kom ik later op terug.

Slaaphack 1

Ik gebruik de app Sleepcycle. Die meet je slaapduur en kwaliteit én je kunt ‘m als wekker gebruiken. Je kan ‘m hier gratis downloaden.

DUTJES? IK BEN FAN!

Ik probeer minimaal drie keer per week een middagdutje van 25 minuten te doen. Dutjes zorgen voor een toename van alertheid, creativiteit en geheugen. Dat we ’s middags graag even onze ogen sluiten, heeft trouwens te maken met de slaapdruk die vanaf het eerste uur na het ontwaken langzaam toeneemt. Die druk bereikt een kleine piek aan het begin van de middag, neemt dan langzaam af en komt aan het eind van de avond uit op een tweede, hoge piek. Als we ’s nachts te weinig rust hebben gehad, is de piek overdag hoger. Goed getimede dutjes kunnen eventueel slaapgebrek aanzienlijk compenseren. Let op: doe geen dutje laat op de dag of langer dan 25 minuten!

Slaap hack 2

Middagdutten wordt een eitje met de app Pzizz. Daarmee kan je bijvoorbeeld een dutje van 25 minuten instellen. Je luistert dan naar speciaal gecreëerde muziek en je kan er ook voor kiezen om je door een fijne stem in slaap te laten praten. (Pzizz helpt ook bij ‘s avonds in slaap komen of bij het focussen tijdens werk) Download ’m hier.

Slaaphack 3

Om dit onderwerp af te toppen heb ik nog de toptip: Een slaapmasker met ingebouwde koptelefoon. Wat een uitvinding! Niet zo sexy, zegt manlief, maar ik word er echt een leuker mens van. Met deze gadget kan ik mijn dutjes audio beluisteren zonder irritant oortje in m’n oor. Door de duisternis daal ik dan helemaal in mijn eigen space om vervolgens super uitgerust en blij wakker te worden na 25 minuten. Je kan ‘m hier bestellen (geweldig als kerstcadeau!).

ZO VAL JE SNELLER IN SLAAP

Vroeger lag ik uren naar het plafond te staren omdat de slaap niet wilde komen. Herkenbaar? Ook daar heb ik de oplossing voor. Twee zelfs. Je hebt vast wel eens gehoord dat schermtijd voordat je gaat slapen echt niet handig is. Het blauwe licht uit zowel tv, computer als telefoon, dat veel op daglicht lijkt voor je lichaam zorgt ervoor dat je in slaap val-hormoon, melatonine, niet wordt aangemaakt. Ook zorgt het blauwe licht ervoor dat de kwaliteit van je slaap afneemt.

Slaaphack 4

De f.lux app filtert het blauwe licht uit je computerscherm. Het is helaas nog niet beschikbaar voor je telefoon en tv, dus daar kocht ik daarvoor een blauwe lichtfilter bril. De coating van deze bril blokt het blauwe licht, dat door beeldschermen wordt uitgestraald. Een vriendelijke oplossing die je ook voor de kinderen kan gebruiken. Een goede blauw lichtfilter bril, die er ook nog een kek uitziet, koop je bijvoorbeeld hier. Oh ja… met sterkte als leesbril heb je ze ook ;-).

Slaaphack 5

Mijn beste hack voor in slaap vallen en bevordering van diepe slaap is magnesium. Ik schreef al eerder over de ongelooflijke voordelen van magnesium voor jouw lichaam. Wist je dat spieren voor ontspanning magnesium nodig hebben? Te weinig magnesium in je systeem zorgt ervoor dat je lichaam niet meer goed kan ontspannen. Dus elke avond voor ik naar bed ga neem ik magnesium. Dat helpt als een trein bij het inslapen en verdiept je slaap ook nog eens. De beste magnesium is Nano magnesium dat via de slijmvliezen direct in je bloedbaan terecht komt. Het werkt gegarandeerd en veel van mijn klanten gebruiken deze variant. Bestel ‘m hier!

NOG EEN LAATSTE TIP

Eenmaal in bed focus ik me vijf minuten op mijn ademhaling. In ons lijf zijn twee neurologische systemen actief: het ‘fight or flight’ systeem en het ‘relax and digest’ systeem. Ofwel ons sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. In onze maatschappij, waar stress goede zaken doet, is de eerste vaak erg actief en super ontwikkeld. Het tweede stelsel is ongetraind en kan niet gelijk inschakelen als we willen ontspannen. Maar door gebruik van de juiste ademtechniek kan je het parasympatisch zenuwstelsel een kickstart geven en aanzetten.

Slaaphack 6

De techniek is simpel: langer uitademen dan inademen. Bijvoorbeeld 4 tellen in en 8 tellen uit. Probeer het maar 5 minuten. Echt, het werkt bij iedereen.

Ik hoop dat jij ook je nachtrust met (een van) deze hacks kunt verbeteren. Slaap lekker!

Ciao! Fleur


#slaap #magnesium #diepeslaap #verbeterslaap #dutje #slapen #ademhaling