top of page

Het verhaal van de kapotte weegschaal die niet kapot was.

Over 7 kilo in 6 jaar erbij…


OMG....72 kilo! Zo zwaar ben ik nog nooit geweest. En de weegschaal liegt niet. Met een (letterlijk en figuurlijk) zwaar gevoel in mijn lijf gaat gelijk de actiestand aan. Het ‘fight flight’ mechanisme wordt automatisch geactiveerd. Ik vervang de batterij van de weegschaal en probeer het nog een keer met hetzelfde teleurstellende resultaat. Dit moet weg! Ik moet iets ondernemen om van dit zware gevoel af te komen. Een aanvalsplan maken...dit kan echt niet...stel je voor, Als dit zo doorgaat kan ik over tien jaar mijn eigen tenen niet meer zien, no way. Ik zal mijn lichaam wel eens even op de rit zetten… actie in de taxi...weg ermee. Herkenbaar?


We worden steeds zwaarder (en langer), blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral ons gewicht neemt toe. Sinds 1981 zijn mannen gemiddeld 8,6 kilo en vrouwen gemiddeld 7 kilo zwaarder geworden. De gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo, in 2018 was dit 85 kilo. Bij vrouwen ging het gemiddelde van 65 kilo naar 72 kilo. De oorzaak volgens veel media? Onze omgeving, die veel eten en weinig bewegen aanmoedigt. "Overal zijn verleidingen."


De gewichtstoename van de gemiddelde vrouw staat nu in kilo’s op mijn weegschaal. Opgebouwd in een schamele 6 jaar. Maar kan ik daarvan mijn omgeving de schuld geven? Nee sorry, dat voelt als een complete ontkenning van wat er echt aan de hand is. En aan wie kan ik dat beter vragen dan aan mijn eigen lichaam. Zij geeft altijd eerlijk antwoord. Hoe ik haar ook afwijs, bekritiseer of veroordeel, ze stelt me nooit teleur. Haar eerlijkheid is confronterend en puur. Wat ze me vertelt, is zo helder en inzichtelijk en het vervult me met compassie en liefde. Ik wil het graag met je delen. Misschien helpt het om ook jouw perspectief te veranderen. Want eigenlijk weten we dit wel maar moeten we er soms weer even aan herinnerd worden.


Want ons lichaam laat ons niet in de steek. Ze reageert slechts op waar we haar niet goed behandelen. Ze laat ons precies zien waar we de connectie met haar zijn kwijtgeraakt. Dus overtollige kilo’s, chronische pijn, slechte huid, vermoeidheid, ’you name it’; het is je lichaam die je iets vertellen wil.


Dus tijd voor wat helderheid. Ik vraag haar op de vrouw af waar ik de afgelopen tijd de connectie met haar ben verloren. En waar ik niet heb gehandeld vanuit liefde. Ik stel een paar parameters in en zoek een stil moment. Dan vraag ik haar:

Heb ik te veel alcohol gedronken? Ze antwoord resoluut ja.

Heb ik je niet goed gevoed? Klopt, zegt ze.

Sliep ik te weinig? Dat was niet het geval…maar…

Sliep ik niet goed? Inderdaad, te weinig diepe herstel slaap gehad.

Had ik te veel stress? Vroeger zeker, maar nu zit dat wel goed. Maar het blijft een trigger.

Heb ik niet juist bewogen? Tja…vakantie betekent niet dat je stopt met juist bewegen.

Heeft de overgang hier ook mee te maken? Zeker, de taal van je lichaam veranderd na je veertigste.


Helder verhaal toch? Niet de buitenwereld heeft schuld aan die 7 kilo. Ik ben het zelf geweest door bepaalde (bewust of onbewuste) keuzes te maken. Vanuit deze antwoorden kan ik nu kiezen of ik handel vanuit liefde in plaats van uit afwijzing. Wat een andere motivator en energie is dat! Ik weet nu precies wat ik aan te kijken heb en ik kan daar met compassie naar kijken. Mijn lichaam heeft 7 kilo moeten vasthouden om te dealen met hoe ik haar behandel. Dus ik begin bij het begin, bij de eerste vraag. Ik ga de komende tijd serieus onderzoek doen naar de effecten van alcohol op mijn lijf. Een pijnlijk onderwerp, confronterend ook denk ik. Ik hou jullie, als altijd, op de hoogte…Herken jij dit verhaal? Waarschijnlijk wel. Wil jij ook vanuit liefde aan de slag? Hoe doe je dat je lichaam bevragen? Daar help ik je graag mee verder. Het is mijn specialiteit. In de persoonlijke coaching trajecten gaat het specifiek over de vraag waar jij de connectie met je lichaam bent kwijtgeraakt. Er komt altijd een helder antwoord. Benieuwd hoe dat er voor jou uit kan zien? Meld je dan nu aan voor een 'Flowscan'. Dit oriënterende telefonisch consult duurt ongeveer 30-45 minuten. In dit gesprek kom jij erachter wat jouw lijf verlangt, wat juist niet en wat er nodig is om een eventuele impasse te doorbreken. Klik hier om een afspraak te maken. Ik help je graag verder


コメント


bottom of page