top of page

10 natuurlijke tips om nooit meer last te hebben van rusteloze benen

Hoe een roestvrij stalen lepel je nacht kan reddenNooit meer onrustige benen met deze tipsMet een vermoeide blik komt Marja aanlopen. Ze heeft weer geen oog dicht gedaan vannacht. De overgang of ‘whatever’, zucht ze, zorgt nu al een paar weken voor rusteloze benen. ,,Ik wordt er gek van. En overdag eist het echt z’n tol want vrolijker word ik er niet op door het slaapgebrek.” Ik knik begrijpend. Heel herkenbaar. Rusteloze benen ken ik maar al te goed. ,,Daar binden we de strijd mee aan.’’ Beloof ik haar.


Als je onrustige benen googelt stuit je al snel op de medische term RLS (Restless Legs Syndroom). Veel mensen hebben er last van (1 op de 20 mensen) en de kwaal treedt vooral op bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. De precieze oorzaak ervan is niet bekend. Wel weten we dat het centrale zenuwstelsel er een rol in speelt. In veel gevallen schrijven artsen daarom medicatie voor die de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel beïnvloeden. Maar helaas hebben al deze middelen bijwerkingen. Het gaat onder meer om morfineachtige pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, middelen tegen epilepsie en middelen tegen de ziekte van Parkinson. Dit zijn allemaal geen ‘snoepjes’.


Gelukkig hoeft het helemaal niet zover te komen dat je medicijnen gaat slikken om je overactieve benen te verdoven. Toen ik last kreeg van rusteloze benen begon mijn zoektocht naar veel vriendelijker oplossingen. En die heb ik gevonden. Want zodra het centrale zenuwstelsel een rol speelt, betekent dat dat we te maken hebben met energie. En dat is mijn expertise. Wil jij weten waarom mijn belangrijkste wapen in de strijd tegen rusteloze benen een roestvrij stalen lepel is? Lees dan snel verder…Rusteloze benen kalmeren: 10 tips


De crux in het tegengaan van rusteloze benen zit ‘m in het herstellen van de flow van de overdracht van de hersenprikkels naar je benen. Die prikkels bereiken die benen voor een groot deel via van de het netwerk van bindweefsel dat door je hele lijf heen loopt. Gezond bindweefsel is zacht, soepel en goed gehydrateerd (denk maar aan een elastiekje dat uitgedroogd z’n functie verliest). Als de prikkeloverdracht stagneert door ongezond bindweefsel dan blijft er een hoop overtollige energie in je benen hangen en dat voelt niet prettig. Dus naast het herstellen van de flow zorg je ervoor dat je het te veel aan energie in je benen eruit haalt. Daar gaat de eerste tip dan ook over.


1. Aarden

Onze aarde is negatief geladen. Al het overtollige positief geladen vindt dus een uitweg in de aarde (denk aan bliksem). Door een half uurtje per dag rustig te wandelen kan jij de overtollige energie in jouw lijf terug laten terugstromen in de aarde. Kies je er ook nog voor om dat blootsvoets te doen dan gaat dit nog beter. Zo onttrek je het teveel aan positief geladen energie uit jouw benen.


2. Uitdroging voorkomen

Vloeistof geleidt dat is algemeen bekend. Maar als jouw weefsels dus niet goed zijn gehydrateerd kan geleiding haperen of stoppen. Vermijd daarom koffie, alcohol, roken en suiker. Deze middelen zorgen allemaal voor uitdroging waardoor de prikkels van jouw zenuwstelsel worden beïnvloed.


3. Levend water

Vloeistof in ons lichaam is anders dan puur water. Om je lichaam optimaal te hydrateren is het dus beter om vloeistof te drinken dat qua samenstelling lijkt op de vloeistof in jouw lichaam. Water kan je makkelijk die eigenschap meegegeven door het bijvoorbeeld een half uurtje in de zon te laten staan. Of je voegt er iets levends aan toe; denk aan kruiden, gember, fruit. Ook een snufje zout en een klein beetje suiker samen hebben het gewenste resultaat. Drink regelmatig ‘levend’ water gedurende de dag en ook voordat je gaat slapen en glas. Zo hydrateer je je hele lichaam en komen je benen tot rust.


4. De kracht van het supplement

Om onze spieren te kalmeren kan het lijf niet zonde magnesium. Let wel op welke vorm van magnesium je gebruikt: Je kan daarover hier alles lezen. Ook ijzer is een onmisbaar mineraal in ons dagelijks leven. En (vooral bij zwangere vrouwen) is een tekort ervan de oorzaak voor onrustige benen. IJzer reguleert namelijk de dopamine aanmaak in je hersenen. Bij een gebrek aan dopamine kan het brein minder goed communiceren met het zenuwstelsel, wat kan leiden tot onvrijwillige bewegingen.

Tot slot kan foliumzuur helpen. Maar ook hier dien je op te letten welke vorm: het rusteloze benensyndroom komt bijna acht keer meer voor bij patiënten met gluten intolerantie. Bij mensen die een bepaald enzym missen, dat foliumzuur omzet in zijn actieve vorm, heeft foliumzuursuppletie onvoldoende resultaat. Zij moeten de actieve vorm van foliumzuur, methyltetrahydrofolaat, nemen.


5. Adem in en adem uit

Dat wij invloed hebben op ons (autonome) centrale zenuwstelsel is inmiddels al lang geen geheim meer. De snelste manier om dit te doen is door ademoefeningen. Bij de juiste techniek breng je in vijf minuten je zenuwstelsel tot rust. Zodat het weer in balans is en de elektrische impulsen naar je lijf beter kan reguleren. De beste methode hier is die van 4 tellen inademen en 8 tellen uit. Haal je nog geen 8 bouw het dan rustig op.


6. Klapper

Ook warme voeten, wat niet anders is dan een overschot aan warmte-energie, kunnen voor onrust zorgen. Denk maar aan die keren dat je geïrriteerd je benen onder de het dekbed vandaan schopte omdat je de slaap niet kon vatten. Smeer dan kokosolie onder je voetzolen en je klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.


7. Platvoets

Loop jij vaak op hakken? Dan kan het zijn dat jouw spieren en je bindweefsel in een bepaalde stand blijven hangen die gedicteerd worden door het dragen van hakken. Ook belet deze stand de doorbloeding in je kuit. Loop wat minder vaak op hakken of schop zodra het kan je schoenen uit. Vooral ons enkelgewricht heeft veel bindweefsel en maakt het snel aan. Regelmatig enkeloefeningen zorgen voor het smelten van overtollig bindweefsel. Een gezonde balans in de hoeveelheid bindweefsel brengt impulsen uit de hersenen beter over naar je benen.


8. Spooning

Ik ben absoluut fan van deze tip omdat het echt helpt! Eerder vertelde ik je al over de overtollige positief geladen energie die kan achterblijven in je benen waardoor een onrustig gevoel wordt ervaren. Deze overtollige energie trek je er ook moeiteloos uit met, ja echt, een roestvrij stalen lepel. Waarom roestvrij staal? Omdat dit materiaal negatief geladen is. Je kan een roestvrijstalen lepel identificeren door hem tegen iets magnetisch aan te houden. Als hij blijft kleven is het jouw nieuwe wapen tegen onrustige benen: Neem de bolle kant van de lepel en strijk deze gedurende een paar minuten over je hele voetzool. Herhaal op je andere voet. Spooning is energiewerk in het klein maar met groots resultaat. Probeer maar!


9. Zeperd

Natuurlijk weet oma ook raad in het geval van onrustige benen. Een hardnekkig advies van oude tijden is om een stuk echte zeep onder je lakens te leggen. ‘Believers’ suggereren dat onze huid bepaalde moleculen uit de zeep opneemt en zo de klachten vermindert. Wij kunnen niet bedenken hoe dit precies werkt maar we wilden je ‘m als ‘old school’ tip toch niet onthouden.


10. Juist bewegen

Om je (bind)weefsels gehydrateerd en gezond te houden, is het niet genoeg om goed te drinken. Want dat vocht moet zich vervolgens een weg banen naar de desbetreffende gebieden in je lijf. En er moet een juiste balans zijn tussen waar dat vocht zich naartoe beweegt; je wilt toch geen ophoping van vocht in je enkels terwijl je tegelijkertijd droge ogen hebt. De enige, ja inderdaad, enige manier om dit voor elkaar te krijgen is de juiste beweging. Het liefste, op een vriendelijke manier, van al je 650 spieren en met name gericht op bindweefsel. Zo wordt overtollig vocht gedistribueerd een te kort aan vocht aangevuld op plekken waar dat nodig is. De vloeiende langzame en vriendelijk full body bewegingen van Essentrics zijn daarom enorm behulpzaam in de strijd tegen onrustige benen.


Zo, met deze waardevolle tips kan je nu aan de slag. Wil jij nou een keer ervaren hoe de juiste beweging rusteloze benen kalmeert? Vraag dan nu onze Gratis Mini Workout aan! Begin gewoon vandaag nog met deze korte video en ontdek de voordelen van slimme beweging.


En ken jij iemand die last heeft van rusteloze benen en die gek wordt van de gebroken nachten? Stuur deze tips dan vooral even door.


Komentarze


bottom of page