top of page

Van Flamenco tot Essentrics: Lichaamsbewustzijn Ontdekken via Isolatietraining

Verkenning van de Betoverende Wereld van Flamencodans en Ontdekking van de Kracht van Spierisolatie in Essentrics

Ontdek je lichaamsbewustzijn met Flamenco en Essentrics


Dit weekend nam een goede vriendin mij mee naar Amsterdam waar we een Flamenco les kregen van een professioneel flamenco danseres. Deze vorm van dans heeft altijd zo'n indruk op me gemaakt en ook nu weer mij hart gestolen. Wat een passie en wat een ritme...

Mijn eigen dansachtergrond kwam goed van pas die middag en dat merkte ik vooral in het geïsoleerd gebruik kunnen maken van je spieren. Bijvoorbeeld de handen isoleren van je armen: Voelen dat je armen, licht gebogen, gedragen zijn door hun spieren en dat de polsen en handen onafhankelijk dat doen wat je ze opdraagt. En dat is geen vanzelfsprekendheid als je geen danser bent want die kunnen dat als de beste. Isolatie is een techniek waar we bij Essentrics veel gebruik van maken. En ik leg graag even uit waarom.


Essentrics en spierisolatie: ontdek je lichaamsbewustzijn

Isolatie oefeningen zijn gericht op één specifieke spier of spiergroep, zonder dat andere spieren aangesproken worden. Je isoleert dus een specifiek deel van je lichaam. Isolatie oefeningen doe je vaak op apparaten in de sportschool, die ervoor zijn ontworpen. Maar in de essentrics les doen we het op eigen kracht en dat dient een heel ander doel. Want hoewel het geïsoleerd gebruiken van je spieren heel nuttig is om aan een specifieke spiergroep wat meer aandacht te besteden, is dat maar deels de reden waarom we isolatie gebruiken bij Essentrics. Je spierisolatie trainen en ontwikkelen, dus in staat zijn elke spiergriep onafhankelijk van de ander te bewegen is namelijk erg goed voor je lichaamsbewustzijn. Want om te kunnen isoleren moet je de afzonderlijke spieren kunnen voelen en ze vervolgens kunnen ontkoppelen van andere vaak samen gebruikte spierketens. Let maar eens op in de les of je in staat bent je handen volledig te ontspannen als je ingewikkeld voetenwerk aan het doen bent ;-).


Dus isolatie training voor meer lichaamsbewustzijn want juist dat bewustzijn is dé ingang naar een flowstaat. Hoe meer jij alle facetten van je lichaam kunt voelen hoe meer je kan zakken in het nu. En je lichaam is nu eenmaal de snelste weg naar het nu.

Wil jij naar aanleiding van dit verhaal zelf ervaren hoe je lichaamsbewustzijn vergroot tijdens een simpelen oefening? Probeer dan onze gratis mini workout en start jouw reis naar slimme beweging. De gratis mini workout vind je via deze link!


Comments


bottom of page