top of page

De bodybuilding babystep

Een kleine maar krachtige strategie om nieuwe goede gewoontes moeiteloos en blijvend te integreren in je leven



Ken je dat? Je bent helemaal 'aan' als je ergens mee begint waarvan je weet dat het goed is voor je. Je gaat een nieuwe gewoonte opbouwen want daar heb je zin in, verlang je naar en heb je je aan gecommitteerd. De eerste paar weken ga je vol goede moed aan de bak; een nieuw dieet, je conditie opbouwen met 5 kilometer hardlopen of elke week twee keer een online flexibiliteit-training doen. En dan na die paar weken skip je je beweegmoment een keer. Of je verorbert op een dag in een keer toch die hele zak chips. Nou, en je weet hoe dat verder gaat. Een keer wordt vaker en al snel verval je weer in oude gewoontes. Poging tot vernieuwing mislukt. Totdat je de wind weer in de zeilen krijgt je motivatie je weer oppakt en je toch weer begint met een nieuwe poging tot. Herkenbaar? Frustrerend niet? Ik heb er zelf ook vaker mee te maken gehad.


Je bent dus niet de enige. Sterker nog…wist je dat ongeveer 98% van de opgestarte diëten mislukt? En wist je dat uit onderzoek blijkt dat Januari de slechtste maand is om met je goede voornemens te starten? Hoe kan het toch dat wij zo slecht zijn in het volhouden van een gedragsverandering? Even kort door de bocht; De voornaamste reden is dat we over het algemeen beginnen aan iets nieuws vanuit wilskracht. En wat we niet geleerd hebben is dat wilskracht dezelfde capaciteit heeft als een spier; de capaciteit ervan is uitputbaar. Heb je je wilskracht een paar weken heel veel gebruikt dan is de is de capaciteit van dit vermogen opgebrand. Dus, iets nieuws beginnen op wilskracht werkt gewoonweg niet.


Maar laten we de focus verschuiven. Hoe zou het zijn als jij, zelfs in Januari, de knop wel om krijgt en de verandering die je voor ogen had moeiteloos bereikt? Stel je eens voor dat jij die 5 kilometer hardlopen met twee vingers in je neus loopt binnenkort. Of dat je de afspraak met jezelf voor de online beweegsessies wel nakomt elke week weer. Iedereen kan een nieuwe gewoonte aanleren. Ja echt ook jij! Je moet alleen even weten hoe je het slim aanpakt. En dat ga ik je in dit verhaal uitleggen. Ik deel met jou mijn krachtige strategie voor succes in deze.


Met deze krachtige strategie ga jij wel je doelen bereiken.


Wist jij dat jouw motivatie fluctueert? Afhankelijk van diverse factoren ben je super gemotiveerd maar soms ook totaal niet. En ga maar eens 5 kilometer hardlopen in weer en wind als jouw motivatie laag is. No way dat je dat voor elkaar krijgt. Zeker niet als je wilskracht capaciteit voor die week op is gebruikt. We moeten daar dus een andere manier van denken op los laten. Een goede vraag hier is bijvoorbeeld; wat kan ik wel doen als mijn motivatie nul is en ik niet gebruik kan maken van wilskracht? Je kan bijvoorbeeld wel je sportkleren aantrekken en een blokje om het huisrennen. Of moet je ‘m nog kleiner maken? Je sportkleren aantrekken en hardlopen tot de hoek en terug. Bedenk voor jezelf dus die kleine basale activiteit is die je altijd kan doen. Wat wordt jouw mini gewoonte? Want mini gewoontes hebben een bijzonder krachtig potentieel die grootse resultaten met zich meebrengen.


Mini gewoontes zetten je in beweging. Door altijd je mini gewoonte te doen heb je altijd succes want je bent de afspraak met jezelf nagekomen. En continuïteit is krachtiger dan groei. Want eenmaal in beweging blijf je makkelijker gaan: Dat is een natuurwet. Daarnaast kan je op goede dagen met veel motivatie veel verder gaan dan je minimale inzet. Dus in kleine krachtige stappen bouw je als vanzelf een nieuw patroon op. Sterker nog, je bouwt stap voor stap een nieuwe identiteit op. Ook al ren je maar tot de hoek en terug; je bent nu een hardloper geworden hoe je het wendt of keert, geen speld tussen te krijgen. Als je elke dag de column van ‘Pietje’ in de krant leest bent toch ook een lezer, toch? Deze switch van identiteit doet iets met je. Je gaat je nieuwe gewoonte nu echt integreren.


Dus vraag jezelf af hoe je je dagelijkse of wekelijkse inzet zo kan verkleinen dat je deze altijd, ‘no matter what’ kan doen. Door de ‘mini gewoonte strategie’ toe te passen ga jij veranderingen met succes implementeren in je leven. En dan noem jij jezelf binnen no time een sporter of hardloper of wat je ook maar wilt. Nog een laatste tip: Het ene lichaam is de andere niet. En bij verschillende systemen horen verschillende manieren van bewegen. Ben jij benieuwd welke manier van bewegen op dit moment het beste past bij jou? Maak dan gebruik van de gratis test om daarachter te komen. Ik garandeer je dat zo je in ieder geval de juiste beweegvorm om kan toveren in een mini gewoonte die tot grootste resultaten gaat leiden.


Comments


bottom of page