top of page

Het Belang van Yin in de overgang

Senang zijn met de zachte bondgenoot die ons fysieke zelf verzorgt en koestert ook tijdens de warme zomerdagen.


In de overgang is koele Yin energie van groot belang


In de eeuwenoude Chinese geneeskunde draait alles om balans en harmonie tussen de fundamentele elementen: Qi, Bloed, Yin en Yang. Hoewel je misschien bekend bent met Qi en Bloed, blijft de essentie van Yin en Yang vaak vaag. Maar geloof me, ze zijn essentieel voor je welzijn en een gezond lichaam. Vooral voor vrouwen die, zoals schrijfster Suzan Smit het zo mooi verwoordt, in transitie zijn van 'lekker wijf' naar 'leuk oud wijf'.


Wat is Yin?

Yin is de lome drager van kalmte. Stel je Yin voor als de manifestatie van rust, traagheid en vrouwelijkheid. Yin vertegenwoordigt de vloeistoffen in ons lichaam, zoals bloed, lymfe, hersenvocht en gewrichtsvloeistof. Yang heeft meer te maken met beweging, activiteit en mannelijke energie. Yang is de vitale energie die de Qi en deze vloeistoffen in beweging zet.

Kijk eens naar spataderen als voorbeeld: Als ons bloed en onze Qi goed in balans zijn, stroomt het bloed soepel door onze aderen. Maar als bloed en Qi uit balans zijn met elkaar (er is te veel of te weinig), raakt alles verstopt en ontstaan er spataderen.

Gelukkig kunnen bijvoorbeeld acupuncturisten drie van de vier basisstoffen effectief behandelen. Moxa, een aanvullende therapie, kan diepgaand verwarmen en Qi en Yang in het lichaam opbouwen. Chinese kruiden en voeding spelen een belangrijke rol bij het voeden van het bloed. Maar het voeden van Yin blijkt een uitdaging te zijn.


Voeden van Yin

Voor ons vrouwen van 'a certain age' is Yin bijzonder belangrijk, omdat vloeistoffen een centrale rol spelen in ons lichaam. Wij menstrueren, geven borstvoeding en dragen baby's. Over het algemeen behouden mannen beter hun vloeistoffen dan vrouwen. Gelukkig behouden vrouwen over het algemeen langer hun Qi.

Hoe weten we of ons Yin-niveau zwak is? Er zijn verschillende symptomen die hierop kunnen wijzen: onregelmatige menstruatie, opvliegers, slapeloosheid, vaginale droogheid, depressie, nachtzweten, levendige dromen of nachtmerries, droge huid of haar, plotselinge hitte na altijd een koukleum geweest te zijn.


'Sounds familiar' ladies in de overgang?


Laten we eens wat verder stilstaan bij de Yin in ons lichaam. Yin is als een zachte en vloeibare bondgenoot die ons fysieke zelf verzorgt en koestert. Denk aan de zacht smerende gewrichtsvloeistoffen, het dempende vocht dat onze wervelschijven voedt en de vloeistoffen die onze spieren en huid omhullen. Ook ons bindweefsel, dat voor 65% uit vloeistof bestaat, speelt in die hoedanigheid een cruciale rol bij het kalmeren van onze geest en zorgt voor een delicate balans en een gevoel van stabiliteit.

Nu dan de vraag der vragen: hoe kunnen we Yin voeden en ervoor zorgen dat de kostbare vloeistoffen in ons lichaam behouden blijven en in flow blijven?


De reis van zelfzorg

Wel, welkom op de reis van zelfliefde en zelfzorg, lieve vrouw. De meest eenvoudige manier om Yin te voeden? Reis af naar een serene vakantieplek waar je een maand lang kunt genieten van ontspannende boeken, het ruizen van de zee en goede voeding. Vergeet niet om tussen 20.00 en 6.00 uur diep en rustgevend te slapen. Na ongeveer een maand van deze zachte rust, zul je merken dat Yin aanzienlijk versterkt is. Yeah right, hoor ik je denken (want ik denk het ook)… alsof wij de gelegenheid hebben om deze eenvoudige en liefdevolle genezingstechnieken in ons leven toe te passen. Dacht het niet...


Feit blijft echter dat veel van ons de kostbare vloeibare bondgenoot van ons lijf hebben uitgeput door een onvermoeibare inzet, te weinig rust en de lasten van ons dagelijks leven. Gelukkig zijn er zachte veranderingen in levensstijl die Yin kunnen voeden en ons helpen om in balans te komen. Denk aan tijdig naar bed gaan, slapen in een donkere kamer met een lege maag, wakker worden zonder een wekker die je abrupt uit je dromen haalt, het beperken van schermtijd en het vermijden van haast. Daarnaast kunnen dagelijkse dutjes, voldoende hydratatie, het vermijden van cafeïne en koffie, het koesteren van voedzaam voedsel, tijd doorbrengen in de schoonheid van de natuur en kostbare momenten van stilte en rust creëren ons Yin verzorgen.

Nog een eenvoudige manier om Yin te voeden, is door bottenbouillon te maken. Hierbij kook je biologische botten samen met water en een scheutje azijn, waardoor de essentie van Yin in de bouillon vrijkomt. Tijdens het koken (wat wel een paar uur in beslag neemt) kun je ontspannen en genieten van rustige activiteiten zoals lezen, schrijven, praten met een vriend(in), puzzelen of gewoon uit het raam staren. Op deze manier voeden we Yin en ervaren we tegelijkertijd rust.

En natuurlijk is een beweeg routine onmisbaar bij het voeden van je Yin. Want vloeistof moet bewegen en verdeeld worden in je lichaam. Dit kan alleen door middels van beweging; maar wel de zachtere vriendelijke soorten! Denk aan Yin yoga of de zachte flow-achtige bewegingen van Essentrics. Met name de laatste is echt erop gericht alle fluide systemen (bindweefsel, cardiovasculaire systeem, celebrale en senoviale vloeistof) zachtjes aan te zetten waardoor de koele yin in je hele lichaam wordt verdeeld.


Om gezond en vitaal te blijven, hebben we dus zowel de actie van Yang als de rust van Yin nodig. Een gebrek aan stilte, rust en zachte vrindelijke beweging in ons leven kan ons uit balans brengen. Het kan een uitdaging zijn om te vertragen maar het is essentieel voor ons welzijn. Een zachte bries van harmonie in je leven brengen, voedt en heelt je Yin. Het is tijd voor zachtheid en vertragen.


Wil jij naar aanleiding van dit verhaal kennismaken met Essentrics? De fijne workout die zorgt voor meer vitaliteit en baklans tussen Yin en Yang. Misschien is ons persoonlijke introductietraject dan iets voor jou. In onze Essentrics studio kan je het plezier in bewegen komen ervaren tijdens drie Essentrics groepslessen die je afsluit met een persoonlijk intakegesprek. Dit traject is niet alleen heel waardevol omdat je kennismaakt met ons maar ook omdat je echt inzicht krijgt in wat de beste manier van bewegen is voor jouw specifiek. Neem contact met ons op als je hier graag voor wilt aanmelden.
Comments


bottom of page