top of page

Niet afvallen maar aanmaken.

Voor een fit en slank leven zijn jouw 650 spieren de beste bondgenoot!
Afvallen met je 650 spieren


Laatst meldde Dorien zich enthousiast aan voor een online beweegprogramma van een yoga platform. Na het invullen van de vragenlijst kreeg zij, ik vermoed op basis van lengte en gewicht, het ongevraagde advies om zich ook en te richten op gewichtsverlies. Net als Dorien barsten we aan het begin van het nieuwe jaar van de motivatie met bovenaan onze verlanglijst verlies van overtollige kilo’s en een fitter gevoel.

 

Dan beginnen we massaal met crashdiëten, calorieën tellen, en/of intermittend vasten. De sportschool wordt tijdelijk ons tweede thuis, of we beginnen met een doelgericht hardloopschema. Alles om die overtollige kilo's kwijt te raken. Maar is dat nou echt de sleutel tot een vitaal nieuw jaar?

 

Hier schuilt een groot misverstand!

 

Ware vitaliteit en echt lekker in je vel zitten hebben weinig te maken met traditioneel gewichtsverlies, gericht op het verliezen van vet. 'Overgewicht' en je ongezond voelen is geen vetprobleem, maar verrassend genoeg, een spierprobleem. Het wordt hoog tijd om onze aandacht te verleggen van vet naar het grootste endocriene orgaan dat ons lichaam rijk is: het collectief van onze 650 spieren.

 

Een gezond skeletspiersysteem vormt een van de essentiële voorwaarden voor een vitaal en slank leven. Spieren doen meer dan alleen zorgen voor een mooi figuur. Ze reguleren ons metabolisme, versterken ons immuunsysteem, bevorderen vetverbranding tijdens inspanning, verbeteren insulinegevoeligheid, verhogen de botdichtheid en dragen bij aan een betere mentale gezondheid.

 

Omgekeerd leidt spierverlies tot tal van gezondheidsproblemen en op korte termijn tot een gebrek aan energie, een verminderd gevoel van vitaliteit en ja een toename van ons vetpercentage! En ironisch genoeg zijn het juist de methodes die we gebruiken om vet te verliezen die leiden tot een drastisch verlies van spiermassa.

 

Zeker, een (crash)dieet kan kilo's laten verdwijnen, maar in werkelijkheid verlies je vaak geen vet maar spieren. En heel intensief sporten zonder je voeding aan te passen kan ook zorgen voor spierverlies. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te bewegen. Eet je minder of zelfs niet, omdat je bijvoorbeeld aan het vasten bent, zal je lichaam voordat het overschakelt naar vetverbranding eerst je spieren verteren voor de acute benodigde energie.

En als laatste zorgt het niet gebruiken van je spieren voor spierverlies. Je kent de uitdrukking ‘if you don’t use it you’ll loose it’ vast wel.  Zeker na je 35ste neemt de spiermassa af als je deze niet actief benut.

 

Laten we dus stoppen met onszelf uit te putten in de sportschool en hongerig de dag door te gaan vanwege het zoveelste dieet. We kunnen onze obsessie met lichaamsvet vervangen door een andere focus; spieropbouw. Want actieve en gezonde spieren doen zoveel voor je algehele gevoel van vitaliteit. Ze herstellen de stofwisseling, brengen hormonen in evenwicht, optimaliseren de lichaamssamenstelling en vergroten de menselijke levensduur en overlevingskansen. En je verhoogt met meer spieren als vanzelf je verbranding waardoor je vetpercentage zal dalen ten opzichte van je spiermassa; en dat is wat we willen!

 

Klinkt goed hè? Die nieuwe aanpak. Om je op weg te helpen, deel ik hieronder enkele handige tips zodat jij gelijk kan stoppen met 'afvallen' en kunt beginnen met 'opbouwen'.

 

 

1.Begin met kleine veranderingen in je voeding: Voeg op structurele basis meer eiwitten toe aan je dieet. Eiwitten dragen niet alleen bij aan het behoud en de groei van spiermassa, maar spelen ook een rol bij het herstel van je spieren na de training. Start je dag met één of twee eieren en voeg kwark en eventueel een eiwit shake toe aan je dagelijkse voeding.

 

 

2.Beweging is essentieel, maar wel vooral gericht op spieraanmaak: krachttraining dus. Gebruik weerstand, zoals gewichtjes, elastieken, of je eigen lichaamsgewicht. Daag jezelf uit om gedurende de dag te tillen en te dragen; alle inspanningen dragen bij! Begin vriendelijk als je net met krachttraining begint. Hier lees je hoe je het beste kunt beginnen met bewegen en het ook volhoudt.

 

3.Activeer al je 650 spieren, inclusief de kleine: Vaak richten we ons alleen op de grote spiergroepen, maar het activeren van kleine spieren is mijn geheime wapen tegen ouderdom en overgewicht. Het aanspreken van kleine spieren ontketent een enorme levenskracht. Werk in eerste instantie op een kleinere, zachtere en slimmere manier. Lichaamsbewustzijn speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Wil je aan de slag met het opbouwen van spierweefsel via weerstandstraining? Maar wil je niet naar de sportschool en hou je van vriendelijk bewegen? Dan is de Essentrics workout misschien wel wat voor jou. Essentrics is een full-body workout die in een vloeiende beweging alle 650 spieren van het lichaam versterkt en verlengt met natuurlijke bewegingen. Benieuwd geworden? Probeer dan onze gratis mini workout en begin vandaag nog met het opbouwen van spierweefsel. Je vindt de gratis mini workout via deze link!
Comments


bottom of page