top of page

Vriendelijk bewegen maakt gelukkig

Waarom je echt blij wordt van Essentrics trainingVriendelijk bewegen maakt gelukkig


Dat beweging helpt om het gelukshormoon endorfine aan te maken weten we ondertussen allemaal. Maar het lijkt alsof de Essentrics methode in het bijzonder echt bijdraagt aan het loslaten van stress en het significant verbeteren van je humeur. Hoe dat komt? Collega Essentrics docent Betty Nguyen uit New York schreef er een blog over. De belangrijkste ‘take aways’ uit deze blog vind je hieronder. Lees je mee?


Ontspanning

De eerste voor de hand liggende reden dat Essentrics wordt gelinkt aan een gevoel van gelukzaligheid is dat deze methode zorgt voor ontspanning. We ervaren allemaal wel eens stress en angst. In het lichaam trekken onze spieren en weefsels zich dan samen. Er komt lading op om ons voor te bereiden op vechten en/of vluchten.

De Essentrics methode gebruikt slimme ontspanning om het lichaam de mogelijkheid te geven zich te ontdoen van de overtollige lading die stress achterlaat in het lichaam. Deze slimme ontspanning voltrekt zich door:

- Het bewegen van het hele lichaam in een rustig tempo.

- Het gebruik van professionele technieken zoals PNF een techniek uit de fysiotherapie waarbij je aanspant, ontspant en stretcht.

- Het doen van lichaamseigen bewegingen. Hierdoor ervaren de hersenen een continu signaal van veiligheid. Het centrale zenuwstelsel kan zo weer terugschakelen naar de flow staat zodat het dat het lichaam zich weer kan ontspannen.

- Gebruik te maken van correcte ademhaling.


Emotie beweegt

De tweede reden is meer etymologische van aard. Er is namelijk een letterlijk verband tussen Essentrische training en emotie.

"Essentrische" betekent letterlijk "weg van het centrum". "Emotie" betekent energie die in beweging komt. Net als emoties willen essentrische bewegingen weg van het centrum. Ze zoeken een weg door het lichaam naar buiten. Het verlengen en strekken van spieren en bindweefsel geleidt en vergemakkelijkt het loslaten van emotionele lading. Waar dat zich ook bevindt in het lichaam. Daarom moet het hele lichaam worden aangesproken, van top tot teen, zoals altijd wordt gedaan in Essentrics.


Fake it till you make it!

Wist je dat door onze spierbewegingen te beheersen onze emoties kunnen worden gereguleerd? Het is bijvoorbeeld onmogelijk om je depressief te voelen als je rechtop loopt. Door een open, rechtopstaande houding te creëren door het gebruik van je spierpak kan je je stemming dus manipuleren. In een Essentrics les wordt veel aandacht besteed aan houding en de spieren die onze houding verbeteren. Veel mensen voelen zich na enkele lessen al langer, trotser en dus beter.


Een hulpmiddel, zo niet een oplossing

Essentrische bewegingen helpen dus om fysieke stress te verlichten. Het herstelt naast de endorfine aanmaak en het euforische gevoel dat bewegen genereert, ook een gevoel van rust en balans. Zo ontstaat er meer ruimte om de grondoorzaken van mentale en fysieke klachten aan te pakken zodat je je op langere termijn steeds beter gaat voelen. Maar ook meteen na de les loop jij gegarandeerd met een grote glimlach de deur uit. Dat is wat Essentrics doet voor jouw staat van zijn.


Wil jij naar aanleiding van dit verhaal kennismaken met Essentrics? De fijne workout die zorgt voor een goed humeur. Misschien is ons persoonlijke introductietraject dan iets voor jou. In onze Essentrics studio kan je het plezier in bewegen komen ervaren tijdens drie Essentrics groepslessen die je afsluit met een persoonlijk intakegesprek. Dit traject is niet alleen heel waardevol omdat je kennismaakt met ons maar ook omdat je echt inzicht krijgt in wat de beste manier van bewegen is voor jouw specifiek. Neem contact met ons op als je hier graag voor wilt aanmelden.


Met dank aan Betty Nguyen. Klik hier om haar uitgebreide blog te lezen in het Engels.

Comments


bottom of page