top of page

Beginnen met bewegen? Zo hou je het wél vol.

Het geheim zit ‘m helemaal aan het begin...!Weer in beweging komen wordt makkelijker als je de juiste strategie gebruikt.
,,Morgen ga ik echt die tweede proefles doen!’', dacht Evelien. Ze heeft van haar therapeut het advies gekregen weer te gaan beginnen met bewegen. Dus kocht ze op de gok een goedkoop proefles pakketje bij de dichtstbijzijnde yogaschool. Tijdens de eerste proefles voelde ze zich verloren. Ze kende niemand, had nog nooit aan yoga gedaan en de docent had geen tijd gehad haar niet even persoonlijk wegwijs te maken. En heel eerlijk? Ze snapte niets van al die gekke bochten waar ze haar lichaam in moest wringen. De volgende dag kwam ze piepend en krakend uit bed. Dat is alweer drie weken geleden. Van de yogaschool zelf heeft ze ook niets meer gehoord. Zucht. Wéér een sport-ding dat ze niet heeft weten volhouden. Terwijl haar lichaam écht snakt naar meer beweging.

Je bent niet de enige die afhaakt


Ken je dat? Telkens weer beginnen met bewegen, met je goede gedrag, maar al bij de introductie of vlak erna afhaken? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek van Radar blijkt dat het belangrijkste goede voornemen van 2023 weer gezonder leven is. Helaas zegt een ander onderzoek dat 80% al de eerste dagen faalt. Om moedeloos van te worden toch? Gelukkig kan het ook anders. Als je maar zorgt dat je terechtkomt op de juiste plek voor jou.


Het geheim zit ‘m in het begin van je traject


Begin nooit zomaar maar denk eerst goed na en streep alles af wat nu nog te pittig is. Want als je lang niks hebt gedaan aan beweging, dan moet je lichaam eerst zachtjes wakker gemaakt worden. Begin je met een rustige manieren van bewegen zoals yoga of wandelen dan is de kans veel groter dat je je niet gelijk blesseert en dat je het volhoudt. En bewegen hoeft niet per se ‘sport’ te zijn. Welke dagelijkse functionaliteiten wil je weer terug? Zonder ademnood de trap op? Weer je schoenveters kunnen strikken zonder hassle? Meer contact met je lichaam in het algemeen? Luister naar wat jouw lichaam wil, en zoek naar het laaghangend fruit. Oftewel, maak een grote lijst van beweegvormen die nu al heel dichtbij en laagdrempelig voorhanden zijn. Vaker de trap, op de fiets boodschappen doen, een ommetje maken, door je knieën als je de vaatwasser uitruimt of uitstrekken als je een kopje uit het keukenkastje haalt. Alles is beweging en alles helpt.


Zoek jouw ‘beweeg’ rolmodel


Kijk vervolgens eens om je heen. Wie in jouw buurt gaat zo soepel door het leven dat je eigenlijk wel benieuwd bent hoe hij of zij dat doet? Vaak is de ‘via via’ referentie de beste manier om terecht te komen op je plek. Misschien heb je op social media wel een voorbeeld. Stuur een berichtje naar die persoon en vraag gewoon eens waar diegene sport of beweegt.


Kies bewust voor een goede kennismaking


Bekijk dan eens het kennismakingsaanbod van de partijen die je hebt geselecteerd. En let dan vooral op deze vijf elementen:


· Persoonlijk contact Het is belangrijk dat de mensen die met jouw lichaam aan de slag gaan ook weten hoe je in de wedstrijd zit. Zo kun je eventuele blessures of onzekerheden bespreken. En krijg je inside information over de studio of sportschool.


Naast de docent spelen ook je medebewegers een cruciale rol op de nieuwe plek. Hoewel solo-trainingen effectief zijn, gedijen velen van ons op de extra boost die groepslessen bieden! Samen sporten verbetert niet alleen onze fysieke conditie, maar verhoogt ook onze mentale en emotionele welzijn. Een ondersteunende community vergroot de kans op succes dus aanzienlijk.

· Het aanbod Probeer uit welke manier van bewegen het beste bij jou past. Dat kan alleen als je uit een breder assortiment kunt kiezen. Zijn er meerdere lessen te bezoeken binnen je kennismakingstijd? En let goed op de kwaliteit van de docenten. Houden ze je de eerste keer in de gaten? Hebben ze kennis van het menselijk lichaam? Zo voorkom je blessures (en dus een reden om af te haken).

· Een strakke deadline

Drie proeflessen kunnen uitsmeren over zeeën van tijd lijkt lekker flexibel, maar werkt in de praktijk niet goed. In een afgebakende periode kun je je onderdompelen in de vibe van de studio. Zo krijg je een beter idee dan wanneer je de drie lessen over drie maanden verspreid.

· Betaal ervoor Gek genoeg werkt het veel minder als je een hele lage prijs betaalt voor een proefperiode. Dan zeg je al snel je overige twee lessen af. Betaal je iets meer dan is dat een goede stok achter de deur om alles uit de kan te halen in deze kennismaking tijd.

· What’s in it for you? Aan een goed kennismakingstraject hou je zelf iets over. Je bent niet alleen alles te weten gekomen over de studio of sportschool, maar ook over jezelf. Wat beweegt jou? Wat juist niet? Waarom ga je bewegen? Waar wil je zijn over een paar maanden? Zo kan je die kennis met je meenemen en heb je in jezelf geïnvesteerd.


Op naar een routine die je volhoudt

Wil jij dit jaar voor eens en voor altijd de stap maken naar een beweegroutine die je volhoudt? Concentreer je dan echt op de manier hoe je begint want dat gaat je echt helpen je lichaam weer in beweging te brengen. En ben je nou op zoek naar een fijne beweeg community en een hele fijne manier van bewegen? Als studio eigenaar van een Essentrics en dansstudio weet ik hoe het lichaam het liefste beweegt en ervaar ik dagelijks de kracht van een like minded community. Daarnaast hebben wij een erg fijn kennismakingstraject, waarbij we jou helemaal wegwijs maken en je nog wat keert over je eigen lichaam ook. Meld je vrijblijvend aan, dan bellen we je op en kijken we samen of jij met Essentrics kunt bereiken wat je wilt. Klik hier voor meer informatie. 

Comentários


bottom of page